Winnende speech

“Hallo, ik ben Salma Msahli. Ik zit in 4VB en op vrijdag 6 februari 2020 ben ik met de debatclub naar de voorrondes van de wedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gegaan. Ik en nog een andere leerling hadden een v-rede gemaakt die wij voor de camera zouden voordragen.” Een v-rede is een korte speech. De wedstrijd ging met name om het debatteren, tussendoor werden de speeches gegeven. “Tussen een debat door heb ik mijn speech opgenomen voor een, naar mijn idee, reusachtige camera. Eigenlijk ging ik er niet vanuit dat ik door zou gaan, maar niet geschoten is altijd mis.”

Na het debatten verzamelden we allemaal in een grote zaal waar ze de uitslagen bekend maakten. “Het Peellandcollege werd helaas laatste in de debatpool, maar vervolgens kwamen de uitslagen van de speech. Ik weet nog precies wat de presentator zei: ‘Deze plek is voor iemand die op een school zit die voor het eerst meedoet, namelijk: Salma Msahli van het Peellandcollege.’ Ik zat daar versteend, want als er iets was dat ik niet had verwacht, was het dat ik zou doorgaan. Nu was het niet zo dat ik vond dat ik een slechte speech had, want ik was er best trots op. Het was gewoon het idee dat er zoveel mensen meededen en de lat zo hoog lag.”

Vervolgens moest Salma tegen een ander iemand voor de zaal spreken en uit deze ‘performance’ zou de winnaar gekozen worden. “Ik zal eerlijk zijn: ik zat behoorlijk te stressen. Mijn teamgenoten merkten dit volgens mij wel. Mijn tegenstander was erg goed en waardoor de lat nog hoger lag. Het klinkt misschien cliché, maar meer dan je best doen kun je niet. Met die instelling zou ik mijn speech geven. Toen ik voor al die mensen stond en ik begon te praten, voelde het gek genoeg allemaal heel natuurlijk. Alles ging vanzelf. Ik wilde de mensen écht iets vertellen, in plaats van een wedstrijd winnen. Hierdoor ging het naar mijn gevoel wel goed. Bij sommige zinnen zag ik mensen naar elkaar knikken en dit gaf mij toch wat meer zelfvertrouwen. Natuurlijk ging het niet foutloos, maar daar kunnen we nu eenmaal niets aan doen, we blijven mensen. Toen ik klaar was, was mijn spanning eigenlijk helemaal weg. Ik liet het gewoon allemaal over me heen komen.”

“Mijn naam horen bij de uitslag was natuurlijk geweldig. Het ging allemaal zo snel dat ik me dat op het moment zelf niet besefte. Pas toen ik thuis was, drong het echt tot me door. Nu ga ik Noord-Brabant vertegenwoordigen in de achtste finale van ‘Op Weg Naar Het Lagerhuis’. Dit vindt plaats op 14 maart 2020 in Hilversum. Ik kijk er naar uit!”