Back

Leerlingen Peelland versteken klokkentrommel torenuurwerk Hattem

Bron: siris.nl 

Tomasz Hejna en Vins van den Broek, twee 6VWO-leerlingen van het Peellandcollege in Deurne, waren op dinsdag 20 februari in Museum Klok & Peel in Asten in de weer om de trommel van het torenuurwerk van Hattem te versteken met zelfgekozen muziek.

Dit uurwerk staat daar compleet met klavier en een grote zeventiende-eeuwse speeltrommel opgesteld en speelt een melodie van een halve minuut drie minuten voorafgaand aan de slagen van het uur. Deze voorslag is een waarschuwingstune. De twee leerlingen hadden, onder leiding van organist en oud-campanoloog bij Koninklijke Eijsbouts Bert Augustus, een ochtend nodig om hun muziekcomposities op ambachtelijke wijze in de trommel te versteken.

In de museumhal Klank van de Lage Landen maakte het ‘Hertog Jan’-deuntje aldus plaats voor de muziekjes ‘La Vie en Rose’ en ‘My heart will go on’. En er is nog ruimte voor een derde thema. Vins: ,,Ik heb mijn melodietje gevonden op een speeldoosje uit Parijs. Die dingen werken op hetzelfde principe als zo’n grote trommel.”

Het programmeren was geen klusje dat Vins en Tomasz even tussen de soep en de aardappelen konden intikken; ze werkten er een hele voormiddag aan. In hun gereedschapskist zat niet alleen kennis van het notenschrift en de vaardigheid om bestaande melodieën om te zetten in arrangementen voor 17 klokken. Het praktische werk vergde ook inzicht in de werking van een speeltrommel en uiteindelijk de vaardigheid om met hamer, steeksleutel en andere hulpmiddelen de trommel noot voor noot te ‘versteken’. Onder deskundige begeleiding, dat dan weer wel.

Foto: Rob Fritsen