Back
Klas Muziek Peellandcollege

Leerlingen maken carillonmuziek voor Deurne

Elk uur klinkt het carillon in Deurne. Vanaf nu hoor je dan de composities van leerlingen van het Peellandcollege. Leerlingen met het vak muziek in hun pakket componeerden een vijftal melodieën.

Toen organist Bert Augustus aangaf dat hij inspiratie zocht voor nieuwe melodieën voor het carillon in Deurne sprong muziekdocent Lineke Theeuwes van het Peellandcollege daar meteen op in: “Kom eens met mijn leerlingen praten” opperde ze.  “Zij kunnen je ongetwijfeld helpen”. En dat deed Bert. Hij gaf uitleg over de technieken, de mogelijkheden én de beperkingen van muziek op het carillon.

Een passend nummer vinden: knap ingewikkeld

“Maak een bekende melodie geschikt voor het carillon van het gemeentehuis in Deurne” luidde de opdracht die de leerlingen met het vak muziek van leerjaar 4 en 5 van het Peellandcollege kregen. Dat dat niet zo simpel was ontdekten de leerlingen al gauw. Bij een carillon zijn er aanzienlijk minder mogelijkheden dan bij een piano. “Het moet een geschikt tempo hebben en er mogen niet te veel noten tegelijk klinken” legt Maaren uit. Pleun bevestigt dat: “we hebben echt gezocht naar een haalbaar melodietje”. Jan had geluk: “de filmmuziek van een van mijn favoriete films bleek goed om te zetten tot muziek voor het carillon”.

Onder de indruk

“Ik ben erg onder de indruk van wat er gemaakt is” zegt Bert die alle composities beluisterde. Hij koos er vijf uit voor het carillon. Deze nieuwe serie speelt vanaf nu elke dag voorafgaand aan de uurslag. Jinte, Nikki, Maaren, Sem, Pleun, Lotte, Jan en Tomasz luisterden samen met hun klasgenoten trots naar het resultaat van hun werk. Wethouder Helm Verhees kwam ook luisteren: “mijn kamer is recht onder het carillon dus ik hoor graag alvast wat ik deze zomer kan verwachten”

Dit hoor je!

Wie het carillon al heeft horen spelen en zich afvraagt welke muziek nu eigenlijk te horen is: Viva la Vida van Coldplay; Lámour Toujours van Gigi D’Agostino; Ik ben vandaag zo vrolijk van Herman van Veen; The Wind Forest van Joe Hisaishi en Etude van Chopin. En wie het nog niet heeft horen spelen: elk uur is er een nieuwe kans om te genieten van de mooie composities!

Klas Muziek Peellandcollege