Back

Muzikale excursie naar Amsterdam!

Leerlingen van 5 havo en vwo met het vak muziek in hun pakket, zijn dinsdag 21 januari met de trein op excursie geweest naar Amsterdam. Ze brachten daar een bezoek aan het Concertgebouw en volgden een percussieworkshop in het Muziekpakhuis.

In het Concertgebouw was er eerst een meet-and-greet met een slagwerker van het Concertgebouworkest. Hij vertelde hoe moeilijk het is om toegelaten te worden tot dit wereldberoemde orkest, waaruit zijn werk bestaat en hoe hij omgaat met de concertspanning. Na de meet-and-greet mochten de leerlingen een stukje van een repetitie bijwonen, waarin enkele stukken uit de barok werden gespeeld. De stijlperiode barok was net daarvoor in de lessen muziek behandeld. De leerlingen luisterden naar de professionele samenklank van het orkest en de prachtige akoestiek in deze zaal.

In de rondleiding werd daarna uitgelegd dat deze akoestiek bij de bouw per toeval zo is ontstaan. Maar door deze akoestiek staat dit concertgebouw in de top 3 van de wereld. Tijdens de rondleiding werden onder andere de rijkversierde kamermuziekzaal, de zolder en de artiestenruimtes getoond. Er bleek een groot verschil te zijn tussen de rijkversierde plekken, met rode lopers, waar het publiek komt en de strakke, niet versierde ruimtes voor de artiesten.

Na een frisse wandeling stond daarna een percussieworkshop in het Muziekpakhuis op het programma. Tijdens de workshop mochten de leerlingen op verschillende slaginstrumenten spelen, zoals de conga met zijn verschillende slagtechnieken. Uiteindelijk werden allerlei slaginstrumenten gecombineerd tot een compleet Latinritme, zelfs met zang! Tot slot konden de leerlingen nog even genieten van het Amsterdamse stadsleven.