Back

Nobelprijswinnaar Guido Imbens bezoekt Peellandcollege

Hij zat ooit op het Peellandcollege, Guido Imbens, de Nobelprijswinnaar voor de economie. Op 1 juli bezocht hij onze school om leerlingen te inspireren in een heuse College Tour.

Voordat het programma op het Peellandcollege startte mocht de professor samen met de burgemeester van Deurne het Guido Imbens plantsoen onthullen. Het plantsoen ligt dicht bij de school, dus we zullen er op school vaak naar verwijzen.

Na een inleiding van de rector van IVO Deurne, de burgemeester van Deurne en Guido’s oud economiedocent  vroegen de leerlingen Guido het hemd van het lijf in College Tour. Guido vertelt over wat hem inspireerde, waarom hij destijds koos voor een studie in het buitenland en waarom hij economie zo interessant vindt.

Guido: “Een van de belangrijkste dingen in het leven is het leren nadenken én ook hoe je jezelf in de juiste positie kunt krijgen om goed na te denken. Dit laatste heb ik ook geleerd bij andere vakken dan economie.  Latijn is bijvoorbeeld ook een puzzel, bij het vertalen moet je heel intensief nadenken en dat is leerzaam.” Imbens vertelt ook hoe hij gevormd is buiten school: “Ik heb veel geleerd van mijn verhuizing naar het buitenland. Je moet leren omgaan met cultuurverschillen.  Sta open voor nieuwe mogelijkheden; niet alles wat jij wilt of denkt is het juiste. Open staan voor anderen, brengt je verder.”

Op de vraag van één van de leerlingen wat Guido gaat doen nu hij de hoogst haalbare prijs heeft gewonnen, antwoordt Imbens: “Na het winnen van de Nobelprijs is het mooi om rolmodel te zijn voor jongeren, om hen te inspireren om te gaan studeren en onderzoek te doen. Ik wil zelf ook onderzoek blijven doen, maar het inspireren van anderen zal zeker een nieuwe toevoeging zijn in mijn werk.”

Aan het eind van de middag mocht Guido ook nog de nieuwe naam van de mediatheek onthullen: “het Guido Imbens Studiehof”.

Wat een inspirerende middag was dit, de leerlingen en de andere gasten hebben er veel van opgestoken!